BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Meforal 500 mg filmtabletta

metformin-hidroklorid

10 év feletti gyermekek és felnőttek részére

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-          Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-          További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-          Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-          Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

  1. Milyen típusú gyógyszer a Meforal 500 mg filmtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
  2. Tudnivalók a Meforal 500 mg filmtabletta alkalmazása előtt
  3. Hogyan kell szedni a Meforal 500 mg filmtablettát?
  4. Lehetséges mellékhatások
  5. Hogyan kell a Meforal 500 mg filmtablettát tárolni?
  6. További információk

 

 

1.                  MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MEFORAL 500 MG FILMTABLETTA, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Meforal 500 mg filmtabletta felnőttek és 10 év feletti gyermekek nem inzulin-függő diabetes mellitusának (2-es típusú cukorbetegségének) kezelésére szolgáló gyógyszer.

 

A Meforal 500 csökkenti a túl magas vércukorszintet, különösen túlsúlyos betegekben, akiknél a diéta és a testmozgás önmagában nem eredményezte a vércukorszint normalizálódását.

 

Felnőttek

Orvosa felírhatja Önnek a Meforal 500 mg filmtablettát önmagában (monoterápia), vagy más vércukorszintet csökkentő gyógyszerekkel, vagy inzulinnal kombinációban.

 

Gyermekek és serdülőkorúak

10 év feletti gyermekek vagy serdülőkorúak esetében az orvos felírhatja a Meforal 500 mg filmtablettát önmagában vagy inzulinnal együtt.

 

Túlsúlyos, diabetes mellitusban (2-es típusú diabetes mellitus) szenvedő betegek esetében a diéta sikertelenségét követően a metformin alkalmazása csökkentette a diabétesszel összefüggésbe hozható szövődmények előfordulási gyakoriságát.

 

2.                  TUDNIVALÓK A MEFORAL 500 MG FILMTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne szedje a Meforal 500 mg  filmtablettát a következő esetekben:

-       túlérzékenység a metformin-hidrokloriddal, vagy a Meforal 500 mg filmtabletta bármely egyéb összetevőjével szemben,

-       a vér túlsavasodása diabéteszben (diabéteszes ketoacidosis), kómát megelőző állapot (precoma),

-       veseelégtelenség, vagy károsodott vesefunkció (a vér megemelkedett kreatinin-szintje veseelégtelenségben),

-       akut állapotok, melyek a vesefunkció károsodásához vezethetnek, mint például:

·          tartós hányás, vagy súlyos hasmenés következtében kialakuló  folyadékvesztés (dehidráció),

·          súlyos fertőzés,

·          keringési elégtelenség (sokk),

-       a vérerekbe adott jódot tartalmazó kontrasztanyagokkal végzett vizsgálatok előtt, alatt és a vizsgálatot követő 48 órában,

-          akut és krónikus betegségek, amelyek a szervezet szöveteinek oxigénhiányos állapotát (szöveti hipoxia) okozhatják, mint például:

·         szívelégtelenség, vagy a tüdő funkciójának rendellenességei (szívelégtelenség, légzési elégtelenség),

·         szívinfarktus (friss myocardialis infarctus),

·         keringési elégtelenség (sokk),

-          károsodott májfunkció, akut alkoholmérgezés, alkoholizmus,

-          szoptatás időszaka.

 

A Meforal 500 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható a következő állapotokban:

 

-  Ha Ön májfunkciós zavarokban szenved.

Tájékoztassa róla orvosát, ha bakteriális, vagy vírusos fertőzése van (például influenza, felső légúti hurut, húgyúti fertőzés).

-  azokban az esetekben, amikor a vesefunkció károsodásának lehetősége fennáll (bizonyos, magas vérnyomásra és reumás betegségekre szedett gyógyszerek terápiájának kezdetén).

 

A Meforal 500 mg filmtabletta szedésének megkezdése előtt a normális vesefunkcióról meg kell győződni, mert a gyógyszer váratlan felhalmozódásának kockázata, és ezért a tejsav megemelkedése a vérben, valamint a következményes túlsavasodás a vesefunkció függvénye.

 

Ezért a szérum kreatinin szint meghatározásával a vesefunkciókat ellenőrizni kell, legalább évente egyszer, de ha van rá lehetőség, akkor akár gyakrabban. Amennyiben a szérum kreatinin szint a normális tartomány felső határán van, akkor az ellenőrzést ajánlatos évente 2-4 alkalommal elvégezni. Meg kell jegyezni, hogy különösen idősebb betegek esetében a szérum kreatinin szint meghatározása önmagában nem mindig elégséges, ezért ajánlott más vesefunkcióra vonatkozó paraméterek meghatározását - kreatinin clearance - is elvégezni a terápia megkezdése előtt.

 

Az erekbe adott jódot tartalmazó kontrasztanyagokkal végzett vizsgálatok esetén fennáll a veseelégtelenség kialakulásának kockázata. Ezért a Meforal 500 mg filmtabletta szedését a vizsgálat előtt abba kell hagyni, és csak a vizsgálatot követő 2 nap múlva tanácsos újrakezdeni, akkor, ha a vizsgálatok szerint normális a vesefunkció.

 

Általános érzéstelenítéssel járó operációk előtt 2 nappal tanácsos a Meforal 500 szedését abbahagyni, és a műtétet követő 2 nap múlva tanácsos újrakezdeni, akkor, ha a vizsgálatok szerint normális a vesefunkció.

 

A Meforal 500 mg filmtabletta szedése során a diétát folytatni kell, és különös figyelmet kell fordítani a napi szénhidrátmennyiség megfelelő elosztására. Amennyiben Ön túlsúlyos, orvosi felügyelet mellett folytassa a kalóriaszegény diétáját.

 

Gyermekek és serdülőkorúak

A 2-es típusú diabetes diagnózisát a Meforal 500 mg kezelés előtt igazolni kell.

 

A metformin az egy évig tartó kontrollált klinikai vizsgálatok alapján a növekedésre és a serdülőkori fejlődésre nem gyakorolt hatást, ugyanakkor nem állnak rendelkezésre ezen specifikus témához kapcsolódó hosszabb időszakra vonatkozó vizsgálatok adatai.

 

A 10 és 12 év közötti korcsoportból csak néhány gyermeket vontak be a kontrollált klinikai vizsgálatba. Ezért, - habár a metformin-hirdoklorid hatékonyságában és biztonságosságában 12 éves kor alatt és idősebb gyermekeknél nincs különbség - különös óvatosság szükséges a 10 és 12 év közötti gyermekeknek történő gyógyszerfelíráskor.

Idős betegek

Mivel idősebb betegekben gyakran károsodott a vesefunkció, a Meforal 500 mg filmtabletta adagolását a vesefunkciókhoz kell igazítani. Ezért ajánlott a vesefunkciót az orvossal rendszeresen ellenőriztetni.

 

Különleges figyelmeztetések

Véletlen felhalmozódásának következtében a metformin a vér túlsavasodását  (lactacidosis) idézheti elő, amely szövődmény megfelelő terápia hiányában életet veszélyeztető állapot kialakulásához vezethet (kóma). A túladagolástól eltekintve a tejsav felszaporodása következtében kialakuló túlsavasodás elkerülhető, ha gondosan betartják az ellenjavallatokra vonatkozó utasításokat.

Az ellenjavallatokat tehát szigorúan be kell tartani (lásd „Ne szedje a Meforal 500 mg  filmtablettát a következő esetekben” című részt).

 

A tejsav felszaporodása következtében kialakuló túlsavasodás (lactacidosis) tünetei hasonlítanak a metformin által okozott gyomor-bélrendszeri mellékhatásokra: émelygés, hányás, hasmenés és hasi fájdalmak. A teljesen kifejlett kórkép további tünetei - az izomfájdalmak és izomrángások, a légzés jelentős fokozódása, a tudat elhomályosulása, végül kóma – órák alatt kifejlődhetnek, és azonnali kórházi ellátást tesznek szükségessé.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Meforal 500 mg filmtabletta hosszútávú alkalmazása esetén egy további gyógyszer szedésének elkezdése, valamint megszakítása is befolyásolhatja a vércukorszintet.

 

A Meforal 500 mg filmtabletta hatását az alábbiak befolyásolhatják:

 

A hatás növekedése, a mellékhatások fokozott kockázatával

Bizonyos magas vérnyomás kezelésére adott gyógyszerek (ún. ACE-gátló szerek), valamint jódtartalmú kontrasztanyagok vagy alkoholt tartalmazó gyógyszerek.

 

A hatás csökkenése

Ún. kortikoszteroidot tartalmazó gyógyszerek, tüdő eredetű asztma kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek (β-szimpatomimetikumok), a vizeletelválasztást fokozó gyógyszerek (húgyhajtók – diuretikumok).

 

A Meforal 500  egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Meforal 500 kezelés alatt folytassa a diétáját és szenteljen különös figyelmet a szénhidrát bevitel egyenletes eloszlására a nap folyamán. Ha Ön túlsúlyos, akkor orvosi felügyelet mellett folytatnia kell a fogyókúráját.

Kerülje az alkoholtartalmú italok és ételek fogyasztását a Meforal 500 terápia idején, mert nagy mennyiségű alkohol fogyasztása fokozza a túlságosan alacsony vércukorszint (hipoglikémia) kialakulásának kockázatát, valamint megnövelheti a mellékhatások (pl.tejsav-acidózis) előfordulásának lehetőségét.

Ajánlatos a tablettákat étkezéssel egyidőben vagy közvetlenül az étkezést követően bevenni a gyomor-bélrendszeri mellékhatások elkerülése érdekében.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség

Azok a diabéteszes betegek, akik terhesek, vagy terhességet terveznek, a Meforal 500 mg filmtablettát nem szedhetik. Ezekben az esetekben a vércukorszint normalizálódását inzulinnal kell elérni. Kérjük ezért, hogy tájékoztassa orvosát a terhességéről, vagy tervezett terhességről, hogy az a terápiát inzulinra válthassa.

 

Szoptatás

A szoptatás időszaka alatt ez a gyógyszer nem szedhető.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Meforal 500 mg filmtabletta önmagában nem okoz túl alacsony vércukorszintet (hypoglykaemiát), ezért nincs hatással a gépjárművezetéshez és a gépek biztonságos üzemeltetéséhez szükséges képességekre.

Vércukorszintet csökkentő gyógyszerekkel kombinációban történő alkalmazás esetén (pl. szulfonilureával, inzulinnal) az alacsony vércukorszint (hypoglykaemia) kialakulásának lehetősége miatt a gépjárművezetéshez, a gépek biztonságos kezeléséhez, valamint a nem szilárd talapzaton végzett tevékenységekhez szükséges képességek károsodhatnak.

 

 

3.                  HOGYAN KELL SZEDNI A MEFORAL 500 MG FILMTABLETTÁT?

 

A Meforal 500 mg filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A Meforal 500 mg filmtabletta adagolását minden esetben az orvos állapítja meg egyénileg, az adott beteg vércukor-értékeihez viszonyítva, és rendszeresen ellenőrzi is azt.

850 mg és felezhető 1000 mg metformin-hidroklorid hatóanyagot tartalmazó filmtabletták is forgalomban vannak, amelyek segítségével az optimális fenntartó dózis egyénre szabottan beállítható.

 

A készítmény szokásos adagja :

 

Felnőttek

 

Életkor

Egyszeri adag

Teljes napi adag

 

Felnőttek

 

 

1 filmtabletta

(500 mg metformin-hidrokloridnak felel meg)

2-3 filmtabletta

(1000-1500 mg metformin-hidrokloridnak felel meg);

maximum 6 filmtabletta

(3000 mg metformin-hidrokloridnak felel meg)

 

 

10 év feletti gyermekek és serdülőkorúak

 

Önmagában (monoterápia), vagy inzulinnal kombinációban

 

Életkor

Egyszeri adag

Teljes napi adag

 

10 év feletti gyermekek és serdülőkorúak

 

1 filmtabletta

(500 mg metformin-hidrokloridnak felel meg)

Kezdetben 1 filmtabletta;

az adagot maximum 4 filmtablettáig lehet növelni

(2000 mg metformin-hidrokloridnak felel meg)

 

 

 

 

Nyelje le a filmtablettákat egészben étkezés közben, vagy étkezés után a szükséges mennyiségű folyadékkal (lehetőleg egy pohár ivóvízzel /200 ml/).

 

Ha kettő vagy több filmtablettát szed naponta, ajánlatos azokat a nap folyamán szétosztva bevenni, egyet reggeli, egyet pedig vacsora után.

 

Kérjük, tájékoztassa róla orvosát, ha úgy érzi, hogy a Meforal 500 mg filmtabletta hatása túl erős, vagy túl gyenge.

 

Ha az előírtnál több Meforal  500 mg filmtablettát vett be

Azonnal tájékoztassa róla orvosát, ha nagyobb mennyiséget vett be a Meforal 500 mg filmtablettából, mint kellett volna.

A Meforal 500 mg filmtabletta túladagolása nem okoz alacsony vércukorszintet (hypoglykaemiát), de a tejsav felszaporodása miatt növeli a vér túlsavasodásának kockázatát.

A tejsav felszaporodása következtében kialakuló túlsavasodás (lactacidosis) tünetei hasonlítanak a metformin által okozott gyomor-bélrendszeri mellékhatásokra: émelygés, hányás, hasmenés és hasi fájdalmak. A teljesen kifejlett kórkép további tünetei - az izomfájdalmak és izomrángások, mély, gyors légzés, a tudat elhomályosulása, végül kóma – órák alatt kifejlődhetnek, és azonnali kórházi ellátást tesznek szükségessé.

 

Ha elfelejtette bevenni a Meforal  500 mg filmtablettát

Ha elfelejtette bevenni a Meforal 500 mg filmtablettát, akkor a következő alkalommal az előírt mennyiséget vegye be - ne többet -, és a jövőben próbálja meg tartani magát az utasításokhoz. Semmilyen körülmények között ne vegyen be többet az előírt adagnál, hogy a mulasztást pótolja.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Meforal  500 mg filmtabletta szedését

Amennyiben orvosi utasítás hiányában szakítja meg a Meforal 500 mg filmtabletta terápiát, akkor vércukorszintje ellenőrizetlenül emelkedni fog, ami hosszú távon a diabéteszes szövődmények megjelenését vonja maga után: a szemek, vesék és erek károsodását.

 

4.                  LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Meforal 500 mg filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások előfordulása a következő gyakoriságot mutatja:

 

Nagyon gyakori (³1/10)

Gyakori (³1/100 – <1/10)

Nem gyakori (³1/1000 – <1/100)

Ritka (³1/10 000 – <1/1000)

Nagyon ritka (<1/10 000), nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

 

Fontos mellékhatások vagy jelek melyekre figyelni kell, és teendők amennyiben érintett:

Ha bármely felsorolt mellékhatás  tüneteit észleli,  ne szedje tovább a 500 mg filmtablettát, és keresse fel orvosát amilyen hamar lehet.

 

Idegrendszeri betegségek és tünetek

Gyakori:Megváltozott ízérzés.

 

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

Nagyon gyakori:Émelygés, hányás, hasmenés, hasi fájdalmak, étvágy csökkenése. Általában ezek a

mellékhatások a terápia kezdetén jelentkeznek, és az esetek többségében spontán el is múlnak. Ezeknek a mellékhatásoknak a kivédésére javasolt, hogy a napi Meforal 500 mg filmtabletta adagot 2-3 részre elosztva étkezések közben, vagy étkezések után kell bevenni. Ha ezek a panaszok hosszú távon fennmaradnak, hagyja abba a Meforal 500 mg filmtabletta szedését, és beszéljen orvosával.

 

A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei

Nagyon ritka:Bőrreakciók, mint a bőr kipirulása, viszketés és csalánkiütés

 

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek:

Nagyon ritka: Hosszú távon metforminnal kezelt betegekben a B12-vitamin csökkent felszívódását, és csökkent szérum B12-vitamin-szinteket észleltek. Ezt lehetséges következményként figyelembe kell venni a megaloblasztos anémiában szenvedő betegek esetében.

 

Nagyon ritka: A tejsav felszaporodása a vérben (lactacidosis) és a következményes túlsavasodás súlyos anyagcserezavart okoz. A hányás, és hasi fájdalmak, amelyet izomfájdalmak és izomremegés kísér, valamint az általános levertség lehetnek a tünetei a laktát-acidózisnak (lásd „Különleges figyelmeztetések” című részt).

 

Máj- és epebetegségek, illetve tünetek

Nem ismert: Rendellenes májfunkciós teszt vagy májgyulladás (hepatitis) mely a Meforal 500 szedésének abbahagyása után megszűnik.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

5.                  HOGYAN KELL A MEFORAL 500 MG FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

 

Különleges tárolást nem igényel.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható, Felh.:) után ne szedje Meforal 500 mg filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

6.                  TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Meforal  500 mg filmtabletta

A készítmény hatóanyaga: 500 mg metformin-hidroklorid (megfelel 390 mg metforminnak) filmtablettánként.

Egyéb összetevők: magnézium-sztearát (Ph.Eur.), povidon K25, hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E 171).

 

Milyen a Meforal  500 mg filmtabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér színű, kerek, csaknem lapos felületű, metszett élű, filmbevonatú tabletta.

30 db, 60 db, 120 db filmtabletta PVC/ PVdC/Al buborékfóliában, dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Laboratori Guidotti S.p.A.

Via - Livornese 897, 56010 – La Vettola Pisa

Olaszország

 

Gyártó

Berlin-Chemie AG (Menarini Group)

Glienicker Weg 125, 12489

Berlin, Németország

 

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:

 

BERLIN-CHEMIE/A.MENARINI Kft.

2040 Budaörs

Neumann János u.1.

Tel: (+36-23) 501-301

 

OGYI-T 8104/01    (Meforal 500 mg filmtabletta 30x)

OGYI-T 8104/02    (Meforal 500 mg filmtabletta 60x)

OGYI-T 8104/03    (Meforal 500 mg filmtabletta 120x)

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2008. 07. 23.